Tahtta kaldığı 68 yıl boyunca sadece 4 kez ulusa sesleniş konuşması gerçekleştiren İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, 5. ulusa sesleniş konuşmasını koronavirüs gündemi sebebiyle gerçekleştirdi. Salgın nedeniyle kocası Prens Philip ile Londra’daki Buckingham Sarayı’ndan 35 kilometre uzaklıktaki Windsor Kalesi’ne giden 93 yaşındaki Kraliçe, ulusa sesleniş konuşmasıyla İngiltere halkına moral verdi.
“Başaracağız ve bu başarı hepimizin olacak”
Kraliçe II. Elizabeth’in 5. ulusa sesleniş konuşmasından öne çıkan cümleler şu şekildeydi;
“Birleşik Krallık’ın bir araya geldiği ve sağlık çalışanları ile diğer kilit öneme sahip işçileri alkışladığı anlar ulusal ruhumuzun dışa vurumu olarak hatırlanacaktır ve bunun sembolü de çocuklar tarafından çizilen gökkuşakları olacaktır.”
“Kendini izole etmek zor bir şey olsa da tüm inanç gruplarından ve inançsızlardan pek çok insan, bunun yavaşlamak, ara vermek, dua etmek veya meditasyon yapmak için bir fırsat olduğunu fark ediyor.”
Koronavirüsle mücadelenin dünyada bu zamana kadar yaşanmış sorunlardan daha farklı olduğunu belirten Kraliçe, insanlığın ortak hedefine vurgu yaptı:
“Bu sefer dünyadaki tüm uluslar olarak ortak bir çaba gösteriyoruz, bunun için bilimdeki büyük ilerlemeleri ve iyileşmeye dair içgüdümüzü kullanıyoruz. Başaracağız ve bu başarı hepimizin olacak.”
İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, Vera Lynn’in 2. Dünya Savaşı sırasında popülerleşen We Will Meet Again (Tekrar Buluşacağız) şarkısına referansla sözlerine şöyle devam etti:
“Önümüzde hâlâ zor günler olabilir fakat daha iyi günlerin geri dönecek olması bizi rahatlatmalı: Tekrar arkadaşlarımızla birlikte olacağız, ailelerimizle birlikte olacağız, tekrar buluşacağız.”
Kraliçe’nin Hükmü Boyunca Gerçekleştirdiği Ulusa Sesleniş Konuşmaları
Birinci Körfez Savaşı sırasında, Şubat 1991
Kraliçe, 24 Şubat 1991’de Irak’taki kara savaşının başlangıcında bir ulusa sesleniş konuşması yapmıştı. Ulusun silahlı kuvvetlere duyduğu gururdan ve birleşip “hızlı” bir başarı için dua edeceklerini umduğundan bahsetmişti. Cesaretlerinin gerçek ödülünün adil ve kalıcı bir barış olacağının altını çizmişti.
3 Eylül 1939’da babası Kral VI. George, İkinci Dünya Savaşı’nın başında yaptığı tarihi konuşmada ”Dünya düzeni ve barışı için, okunan meydan okumayı reddetmemiz düşünülemez.” demişti. Babasının ayak izlerini takip ettiği ulusa sesleniş konuşmasında, Kraliçe II. Elizabeth görevin zor olacağı ve “karanlık günler” olacağı konusunda uyarıda bulunarak, savaşın “artık savaş meydanıyla sınırlanamayacağını” da sözlerine eklemişti.
- Galler Prensesi Diana’nın ölümü üzerine, Eylül 1997
Kraliçe’nin ikinci ulusa sesleniş konuşması, Galler Prensesi Diana’nın cenazesi öncesinde gerçekleşmişti. Buckingham Sarayı’nın balkonundan canlı olarak yayınlanan konuşmada, saray kapılarının dışında toplanan halk oldukça net bir şekilde görülebiliyordu.
İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in yayında kullandığı dil oldukça kişisel ve samimiydi. “Kalpten”, “Kraliçeniz ve bir büyükanne” olarak konuştuğunu söyledi. Diana’yı “olağanüstü ve yetenekli bir insan”, “enerjisine, başkalarına olan bağlılığına ve özellikle de iki çocuğuna olan bağlılığına” saygı duyduğunu söyleyerek andı.
- Annesi Kraliçe Elizabeth’in ölümü üzerine, Nisan 2002
Kraliçe, 2002 yılında annesinin cenazesinin öncesinde 3. ulusa sesleniş konuşmasını yapmıştı. 101 yaşındaki “sevgili annesinin” ölümünden sonra derinden etkilendiğini söylemişti.
- Kraliçe’nin ”Diamond Jubilee” mesajı, Haziran 2012
Kraliçe’nin tahttaki 60. yılını kutlamak için gerçekleştirdiği ”Diamond Jubilee” konuşması, dünya çapında izlenen bir kutlama anıydı. Yaptığı konuşmada, çok fazla sayıda insanın bu anı kutladığını görmenin kendisine ”derinden dokunduğunu” söyleyen Kraliçe II. Elizabeth, ”gelecek yıllar boyunca hayatları aydınlatacak” mutlu olayların gerçekleşmesini umduğunu belirtmişti.
Kaynak: BBC, BBC Türkçe