2020 Our Ideas raporunda değişen şartlara düşündüğümüzden daha hızlı uyum sağladığımız görüldü. Rapora göre insanların %41.6’sı yaratıcılık kapasitelerine pandemi öncesi döneme göre daha çok güvenirken, %81.6’sı ise yaratıcılık kapasitelerinin aynı kaldığını ya da yine aynı şekilde arttığını söylüyor. Mart ayında, birçoğumuz resmen patlak veren rağmen nasıl “yeni normale” ayak uydurabileceğimizi anlamaya çalışırken, Meriem Bennani ve Orian Barki 2Lizards (2 Kertenkele) adlı bir animasyon dizisi yarattı. Karşınızda Orian Barki, 2Lizards ve karantinada yaratıcılık..
Pandemi başlamadan önce, freelance işler yapıyordum. Bir marka için reklam çekmeyi yeni bitirmiştim ve yönetmen olarak üzerinde çalıştığım iki büyük iş vardı, ama bunlar kendimi vererek yaptığım şeyler değildi. Herhangi bir boşlukta bir ara vermeye gerçekten çok ihtiyacım vardı. Bu projeleri yapmayı yeni bitirmiştim, bu yüzden izin almak konusunda endişelenmedim.
Sonra Meriem ve ben 2Lizards üzerinde çalışmaya başladık. Bu süreç oldukça ufuk açıcıydı, çünkü beni bu çok spontane, yaratıcı ve rahat alana geri getirdi. Bir şeyler yapmanın maddi tarafının olmaması aslında şunlar demek: teslim tarihi yok, para yok, müşteri yok, not yok, bunların hiçbiri yok. Herhangi bir maddiyat düşünmedik bile, hatta tüm proje kendiliğinden ortaya çıktı. Hiç dizi yapmayı planlamadık resmen. İlk videoyu yaptık ve sonra “Ah, bir tane daha yapmalıyız” dedik. İkinciden sonra dedik ki “Bu iş resmen rayına oturuyor.” Her şey böyle böyle ilerledi.
“İlham bulmanın biraz da bir şeyi hatırlamaya benzediğini düşünüyorum.”
Daha sonra Meriem karakterleri canlandırmaya başladı. Olaylar yeni yeni gelişiyordu ve bulutların üzerinde geziyor gibiydik. Sonra bir şey kafama dank etti. Kendi kendime dedim ki “Vay canına, daha bunun hakkında yapılabilecek çok şey var.” Her şey oldukça keyifli ilerliyordu, hatta içten içe bunun “acemi şansı” olduğunu düşünüyordum. Ama bunun şimşek gibi gelen, anlık bir yaratma süreci olarak görülmesini istemiyordum, çünkü işin içine giren çok fazla şey var ve bunlar da pratikle ilerleyebiliyor.
Dizideki konuşmaların hepsi oldukça doğal. Önce, hikayenin geçirdiğimiz haftadan nasıl ilham alacağını bulup sonra kendi konuşmalarımızı kaydediyorduk. Herhangi bir senaryo yoktu. Daha sonra karakterleri canlandırmaya geçiyorduk. Animasyon süreci o kadar zaman alıcıydı ki normalde herhangi biri bilgisayara geçmeden önce tam olarak ne olacağına dair bir taslak hazırlarken, biz ilerledikçe bu sorunu çözüyorduk. Taslak üzerine çalışsaydık belki de bu kadar zaman alıcı olmayabilirdi.
“Bizce ana karakterlerin kertenkele olmasına rağmen, bu animasyon insana oldukça spontane ve içten geliyor.”
Çünkü, bu hikaye bir senaryodan değil, hayattan geliyor. Örneğin, son çekimlerden biri için, insanların sağlık çalışanlarını alkışlayacağı anı dahil etmek istedik. Bu yüzden normalde bunun gerçekleşeceği binaları çekmeye gittim. Ben çekim yaparken bir adam kameranın önünden geçti ve bana “Bunu her gün yapıyorlar zaten” diye seslendi. Adamın çok sevimli olduğunu düşündüm, bu yüzden o sesi sakladık ve bölüme bunu söyleyen bir sincap karakter ekledik. Yani daha o kadar çok şey vardı ki, bir senaryo yazıyor ve ona bağlı kalıyorsanız asla yazmayacağınız şeyler idi.
Yaratıcı olmak o zamanlar gerçekten heyecan vericiydi, bunu şimdi normal işime döndüğümde daha iyi anlıyorum. Karantina bitince müşterilerle çalışmaya geri dönmek benim için biraz zor oldu bu sebeple.
“İnsanlar projemizi seviyorlardı çünkü 2Lizards içinden geçtiğimiz şeyleri yansıtıyordu.”
2Lizards’tan yaratıcılık konusunda çok ilham aldım, ancak genel olarak ilham veya yaratıcılığım söz konusu olduğunda, bu projenin, tercih ettiğim miktarda kontrolümün yarattığı bir şey olmadığını düşünüyorum. Şimdiye kadar hayatımda, yaratıcılık aradığımdan çok bulduğum bir şey oldu. Bu sebeple 2Lizards diğer projelerimden bu yönüyle de farklı diye düşünüyorum.
Bazen ilham bulmanın bir şeyleri hatırlamaya çalışmak gibi olduğunu düşünüyorum. Sanki o şeyin beyninde bir yerlerde olduğunu biliyor gibisin. Sonra bir kez hatırladığınızda, “Oh, tamam, anladım” diyorsunuz ve hepsi bu. İlham bir kere geldi mi onu görmezden gelmek mümkün olmuyor.
Kaynak: https://wepresent.wetransfer.com/story/ideas-report-2020-orian-barki-on-creativity-in-lockdown/
Çeviren: Zilan Demir