İçişleri Bakanlığı, kolluk kuvvetlerinin kullandığı yeni “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddet Kayıt Formu” nun yarından itibaren Ankara’da kullanılacağını bildirdi.
Bakanlığın açıklamasına göre, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2020-2021 Koordinasyon Planı” nda kolluk kuvvetlerinin kullandığı “kadına yönelik şiddet” uygulamasının güncelleneceği belirtildi.
Davranış ve aile içi şiddet olay kayıt formu “. . Bu durumda ilgili tablo güncellenmiş ve soru sayısı 22’ye çıkarılmıştır. Formun güncellenmesi ile 6284 sayılı Kanun kapsamındaki suçların detaylı bir şekilde ele alınması sağlanmaktadır.
Bu yeni form, daha etkili risk analizine olanak tanıyor ve yarın pilot il Ankara’da kullanılacak. Yeni formun bu ayın sonuna kadar ülke çapında tanıtılması planlanıyor.
Yeni form nasıl hazırlandı?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı uzmanları formu güncelledi. Uzmanlar dünyanın dört bir yanından örnekleri dikkatle incelerken, paydaş kurum ve kuruluşlar ile kadınlar için çalışan STK’ların görüş ve önerilerini de değerlendirdiler.
Formu tamamlamadan kadın sığınma evinde kalan kadınlara danışıldı. Yeni form, risk değerlendirme ve analiz araştırması için memnuniyet ve duyarlılığı ölçmek için bir anket formunda çalışmanın ana uygulayıcılarına gönderildi.
Form neleri kapsıyor?
Projenin mevcut halindeki fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddet sorusu, yeni formda dört ayrı soruya dönüştürülen “evet / hayır” olarak yanıtlanıyor. Ayrı bir şiddet tanımı biçiminde, şiddetten etkilenen diğer aile üyelerinin varlığını ve şiddetin sıklığını sormuştur. Failin takip ve tacizinin yeri ve zamanıyla ilgili bilgiler de tabloya eklendi. Yeni formda ayrıca şiddetin işlendiği yerin durumu ve mağdurun mevcut durumu hakkında sorular da yer alıyor.
Yeni formatta, artan riskin durumu mağdur ve fail açısından ayrıntılı olarak tartışılmakta ve boşanma aşamaları, gümrük ve namus cinayetlerinin tarihçesi incelenmektedir. Silah koşulları ve kolay bulunabilen silahlar aracılığıyla çocukların şiddetten ne ölçüde etkilendikleri analiz edilmektedir. Yeni formatta koruyucu ve önleyici uyarı kararlarının etkinliği vurgulanmaktadır.
Formun faydaları ne olacak?
Yeni format, kolluk kuvvetlerinin verimliliğini artıracak ve suçlular hakkında önleyici kararlar verirken hakimlerin yargılarını iyileştirecek ve bu da Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nin (ŞÖNİM) vaka incelemelerinin yapılmasına yardımcı olacaktır.
Formu doldururken Cumhuriyet savcısının talimatına göre Çocuk İzleme Merkezi (ÇİM) veya Adli Mülakat Bürosu (AGO) yetkilileri ile 18 yaş altı cinsel suçlara maruz kalan çocukların ifadeleri alınacak. Savcının talimatına göre 18 yaş üstü cinsel suç mağdurlarının ifadeleri adli muayene odasında (AGO) alınacak.
Bunun mümkün olmaması halinde, kolluk işlemleri sırasında İl Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, ŞÖNİM veya Sosyal Hizmet Merkezi (SHM) personeli ile iletişime geçilecek ve ilgili personele bir kadın profesyonel eşlik edecek.