Asıl önceliğimiz nedir, ne olmalıdır? Hayatımızda öncelik olanları çıkarsak elimizde ne kalır? COVID-19 gibi kriz süreçleri bunu tam olarak anlamak için bir fırsat niteliğindedir.
Milyonlarca insan sosyallikten uzak bir şekilde yaşıyor, evden çalışıyor. Normal olan düzenimize geçmemiz 2021 ve sonrası süreci bulacak gibi görünüyor. Aşağıda gerçekten gerekli olan ve olmayan şeylerin listesi bulunuyor. İşte 2021’in bize öğrettikleri…
- “Çok gezen mi bilir çok okuyan mı?” sorunsalı
Hiç plan yapmadan seyahat edilen zamanlarınızı hatırlıyor musunuz? Ani kararla gidilen konferanslarınızı ve aile ziyaretlerinizi peki? Elbette, bazılarımız hala bunu yapabiliyor, ancak çoğumuz da halen endişeli.
Bu devrede artık hem koronavirüs, hem de ekolojik sorunlar devreye giriyor. Artık bir konferans için dünyanın öbür ucuna gitmektense Zoom görüşmesi yapmak çoğumuzun tercihi olabilir.
2020’de çoğumuz komşularımızı, mahallelerimizi, memleketlerimizi ve onları çevreleyen açık alanları her zamankinden daha iyi tanıdık. Özellikle açık havada, yakınlardaki parkurlarda yürüyüş yapmanın zevkini keşfettik.
- İşe gidip gelme mi, iş arkadaşlarımız mı?
2020’nin getirdiği en büyük değişiklik evden çalışma olabilir. Eskiden hayli düşük olan evden çalışan sayısı Stanford Üniversitesi’ne göre şu anda tüm çalışanların %42’sini oluşturuyor.
Bu durum en çok ofis maliyetlerini neredeyse sıfıra indiren şirketlerin işine yaramış olabilir. Ancak biz çalışanlar için bir olumlu, bir de olumsuz özelliği var gibi görünüyor. Olumlu yanı artık işe gidip gelme sorunumuzun olmayışı, yani para ve zamandan kazanç. Olumsuz tarafı ise iş arkadaşlarımızla sosyalleşme olasılığımızın çok daha azalması olabilir.
- Güzel bir saç kesimi isterken aslında ihtiyacınız gelişmiş bir el becerisi olabilir!
2020 yılı, önlemler sebebiyle çoğu ülkede güzellik salonlarının ve kuaförlerin bir müddet kapalı kaldığı bir yıl oldu. Bu karantina sürecinde kimimiz saçma sapan kahküller kestik, kimimiz saç rengimizi açarken saçımızı yaktık… Ve tüm bu deneyimler bizlere öğretti ki önemli olan güzel bir saç kesimi değil, çoğu koşulda kendimize yetebilmemiz imiş.
- Eskiden dışarı çıkarken: Gözlük, cüzdan, araba anahtarı
Şimdi dışarı çıkarken: Kredi kartı, maske, dezenfektan
Evet doğru tahmin! Koronavirüs buraya da etki etti. Yapılan çoğu araştırmaya göre koronavirüs ödeme alışkanlıklarımızı oldukça değiştirdi. Eskiden nakit paraya biraz daha şans verirken şimdi de kredi kartlarımızın temassız özelliğini daha çok kullanıyoruz.
- Milyarderler olmadan yaşarız, ama işçiler olmadan asla!
Mevcut sistemde zenginin zenginleştiği, fakirin ise fakirleştiği herkesçe biliniyor. Bunu çok dillendirmeye gerek yok. Ancak bu pandemi koşullarında daha da ağırlaştı. Milyarderler servetlerini katlarken evde oturmak zorunda olan ve başka geliri olmayan milyonlarca işçi ise günden güne daha çok fakirleşti. Birçok alanda üretim azaldı, buna bağlı olarak bu ürünlerin fiyatı da artarak krize sebep oldu. İşçilerin bir ay bile çalışmamasının sonuçlarını hep birlikte görünce asıl önemli olan unsurun işçiler olduğunu anladık.
- “Bu dönemde hepimiz evimizde birer şef olduk” desek yeridir!
Pandemi öncesi dönemde özellikle öğrenciler ve çalışanlar yoğun tempodan dolayı dışarıdan beslenme eğilimi içerisindeydi. Artık öyle bir durum yok. İçinde bulunduğumuz günlerde kafe ve restoranların kapanmasına ek olarak artık insanlar hijyen sebepleri ile dışarıdan beslenmek istemiyor. Bu dönemde birçok şefin doğduğunu bile söyleyebiliriz!
- Korona öncesi satın aldığımız abur-cuburlara ekonomik bir bakış
Eskiden gönül rahatlığı ile bir bardak sıkılmış meyve suyuna 20 TL, sinemadaki popcorn’a ise 15 TL gibi paralar verebiliyordunuz.
Ancak evde kaldığınız bu dönemlerde kendi yaptığınız şeyin dışarıdan aldığınız şeylere göre kat kat ucuza geldiğini görünce eskisi kadar rahat bir şekilde bu harcamaları yapamayabilirsiniz
- Daha az kahve, daha çok hareket!
Siz, kahve bağımlıları… durmanız gerekiyor!
Evde kaldığımız bu günlerde kahve içerek ayakta kalmak pek sağlıklı olmayabilir. Zaten hareketsiz olan yaşamınızı kardiyo, yoga ve pilates gibi sporlarla dengelemeniz daha mantıklı olacaktır.
Kaynak: https://mashable.com/article/what-is-essential/
1 comment