Biz kadınlar sağlık için spor yaparken su içmeyi unutmasak çok iyi olur! Uzmanlara göre vücuttaki kas kitlesi arttıkça su ihtiyacı da artıyor. Kas hücrelerinin yüzde 80’lik bölümünü, yağ hücrelerinin ise yüzde 25-30’luk kısmını su oluşturuyor. Kas kitleniz arttıkça, aynı hareketleri yaparken daha fazla enerji harcıyorsunuz, buna bağlı olarak da vücudunuzun yaktığı kalori miktarında artış görülüyor. Yaktığınız her bir kalori için bir mililitre su almanız gerekmekte ki, bu da daha fazla su içmenizi zorunlu kılıyor…
Hafif tempolu bir yürüyüş ya da gün aşırı yapılan fitness, pilates gibi sporlar yazın gelmesine yakın yaptığımız geçici bir faaliyet değil, sağlıklı bir yaşam için hayatımızın bir parçası olmalı. Ancak, sağlıklı yasam için sadece spor yapmak da yeterli değil. Neler yapılması gerektiğini gelin uzmanından öğrenelim…
Spor yaparken sağlığımızı korumak için; düzenli egzersiz, beslenme, uyku ve yeterli su tüketiminin önemine işaret eden Uzman Diyetisyen Canan Aksoy, bu dörtlüden biri aksadığında spor sürecinin ve vücudumuzun zarar gördüğünü dile getiriyor. “Düzenli spor yaparken düzenli beslenmezseniz, egzersizden istediğiniz performansı alamazsınız. Düzenli egzersiz yaparken ve sağlıklı beslenirken yeterince su içmezseniz, zamanla vücudunuza zarar verirsiniz” diyerek özellikle kas geliştirici antrenmanlar yapanlar için bu dört kuralın kilit bir öneme sahip olduğunun altını çiziyor. Kas yapmak için en etkin çözüm olarak görülen spor ve egzersiz, aslında sadece kilo vermek veya daha iyi görünmek için değil; kas, kemik ve kalp damar sistemini korumak, depresyondan uzaklaşmak, kan yağlarını sağlıklı sınırlarda tutabilmek, diyabet ve kanserden korunmak için de büyük önem taşıyor.
İşte maksimum performans için en iyi egzersiz tüyoları:
- Spora asla aç gitmeyin. Egzersizlerden 1-1.5 saat kadar önce mutlaka karbonhidrat almaya çalışın.
- Kahvaltıdan sonra egzersiz yapacaksanız, kahvaltınızda ekmek bulundurmayı ihmal etmeyin.
- Kahvaltıdan önce veya akşam iş çıkışında spor yapacaksanız, karbonhidrat açısından zengin meyve, kuru meyve, süt ve yulaf hayatınızı kurtarabilir.
- Egzersiz öncesinde asla su içmeyi kısıtlamayın hatta tam aksine bol bol su için.
- Egzersiz sırasında her yarım saatte bir 1 bardak su içmeye çalışın. Bu, performansınızın artmasına yardımcı olabileceği gibi vücudunuzdan toksinlerin atılmasını da sağlayacaktır.
- Egzersiz çıkışı ilk bir saat içinde yağsız et, tavuk, balık gibi yağsız protein kaynaklarına, yanında salata veya meyve gibi antioksidan zengini besinlere ve makarna, ekmek, çorba gibi bir karbonhidrata yer verin.
- Egzersizden sonraki ilk bir saat içinde idrar çıkışınız varsa, bu, egzersiz sırasında yeterli miktarda su içtiğiniz anlamını taşır; idrar çıkışınız yok ise, spor yaparken tükettiğiniz yetersiz demektir. Yetersiz su tüketimi, böbrek üzerine aşırı yük binmesine yol açar, vücut sıcaklığı yükselir ve bunlar, sağlıklı bir vücuda sahip olmak için tercih edilen durumlar değildir.