Dünya üzerinde pek çok kadın anne olmayı düşlüyor olabilir. Hatta siz de o kadınlardan biri olabilirsiniz. Eminiz tam da bu konu üzerine kafanızda deli sorular da vardır: “Anne olmak için geç mi kaldım? Bu yaştan sonra çok mu zor?…” Anne olmakla ve annelik yaşı ile ilgili kafanızdaki önyargıları silmenin tam zamanı. Yazımızı okuyun, bize hak vereceksiniz…
Tüm kadınların dikkatine! Sanılanın aksine anne olmak için bilinen ideal yaş aralıkları kişiden kişiye değişiyor. Üstelik önemli olan yaş değil yumurtalık rezervi! Erken azalan yumurtalık rezervini yerine koyma veya yeniden zenginleştirmenin mümkün olmadığı belirten uzmanlar tüp bebek tedavisinin kurtarıcı bir çare ya da gebelik garantisi olarak görülmemesi gerektiği fikrinde birleşiyorlar. Türkiye dahil olmak üzere tüm dünyada pek çok kadının gebeliği otuzlu yaşlardan sonraya ertelediğini söyleyen Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Doktoru Doç. Dr. Kayhan Yakın, 1970’li yıllardan itibaren kadının iş hayatındaki rolünün değişmesi, kariyer planlarının hayattaki öncelikler sıralamasını değiştimesi ve doğum kontrol hapı kullanımının yaygınlaşmasının, annelik yaşını bugüne kadar görülmedik derecede ileriye taşımış durumda olduğu gerçeğinin altını çiziyor ve ekliyor:
“Toplumda 40 yaşından sonra gebeliğin zorlaştığına dair doğru ama eksik bir görüş yaygın. Oysa zorluklar ondan çok daha önce, 35 yaşından itibaren başlıyor. Önemle vurgulanması gereken bir diğer nokta da, bu yaş sınırının herkes için aynı olmadığı gerçeği. Her kadın belirli bir yumurtalık rezervi ile doğuyor, bazıları az bazıları ise yüksek bir rezerve sahip oluyor. Bu rezerv mutlaka bir gün bitiyor ki bu döneme menopoz adı veriliyor. Doğuştan az bir rezerv ile doğan kadınların yanı sıra, çeşitli hastalıklar veya cerrahi müdahaleler neticesinde yumurtalık rezervini kaybeden kişiler de gebelik elde etmekte zorluk yaşıyorlar.”
Günümüzde maalesef erken azalan yumurtalık rezervini yerine koyma veya yeniden zenginleştirme gibi bir olanağımız bulunmuyor. Rezerv belirgin derecede azaldığında veya tükendiğinde tıbbi açıdan gebelik şansını koruyacak bir tedavi imkanı da kalmıyor.