Hepimizin bildiği gibi, Neandertaller yaklaşık 28.000 yıl önce öldü ve modern insanlarla çiftleşti. Bununla birlikte, bu hafta British Broadcasting Corporation (BBC) ile yaptıkları bir konuşmada, bilim adamları türler arası çiftleşme hakkında en ayrıntılı bilgileri ortaya koydu. Bunlar, çiftleşme sırasında öpüşme ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların yayılması gibi davranışları içerir.
Tarih öncesi öpüşme
Penn Eyalet Üniversitesi’nden bir antropolog olan Laura Weyrich, 2017’de İspanya’nın kuzeybatısında bulunan Neandertal dişlerinde bakteri izleri bulduklarını ve bunun tükürük geçişinden kaynaklandığına inandıklarını söyledi.
Neandertal ve insan mikroplarını karşılaştıran Werich, bakterileri yok etme tarihinin 120.000 yıl öncesine kadar izlenebileceği sonucuna vardı. Araştırmacılara göre bu tarih, insanlar ve Neandertaller arasındaki en erken çiftleşme dönemlerinden biridir. Bu nedenle araştırmacılar, bakteri değişiminin ilk olası nedeninin öpüşmek olduğuna inanıyor. Veritch, “Birini öptüğünüzde ağız bakterileri ağzınızın arasına yayılır.” Dedi.
Araştırmacılar, mikroorganizmaları ağızda yaymanın bir başka yolunun da yiyecek paylaşmak olduğuna inanıyor. Şimdiye kadar Neandertallerin Homo sapiens için yemek yaptıkları keşfedilmedi. Ancak araştırmacılar hala bu oral mikobakterinin kaynağı romantik bir yemeğin olabileceğine inanıyor.
Werich, bu keşif için çok heyecanlandığını söyledi. Araştırmacılar, uzun zaman önce diğer insan türleriyle olan etkileşimlerimizin bugün taşıdığımız mikropları şekillendirdiğine inanıyor.
Türler arası cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Öte yandan, ne yazık ki, araştırmacıların belirlediği oral bakteriler, türler arası etkileşimlerin tek ürünü değil. Araştırmacılar, Homo sapiens’in bu etkileşim yoluyla insan papilloma virüsü (HPV) tip A ile enfekte olabileceğine inanıyor. İsveç’teki Karolinska Enstitüsünden evrimsel genetikçi olan Ville Pimenoff, “Bunu hesaplama tekniklerini kullanarak binlerce kez test ettim ve sonuçlar hep aynı oldu” dedi ve “Bu en olası senaryo.” Dedi.
Araştırmacılara göre, insanların Neandertallerden A tipi virüs aldıkları iddiası, hastalığın neden bu kadar agresif olduğunu da açıklıyor. İnsanlar bu virüse bu kadar erken bulaştığı için, bağışıklık sisteminin virüsü ortadan kaldıracak kadar gelişmediği anlamına geliyor.
Aslında bilim adamları, Neandertallerle çiftleşmenin, eski bir HIV akrabası da dahil olmak üzere birçok virüsü miras alacağına inanıyor.
Stanford Üniversitesi ve Arizona Üniversitesi’ndeki bilim adamları bunu 2018’de yayınlanan bir çalışmada ortaya koydu. Ancak gerçekler, modern insanların cinsel yolla bulaşan herpes virüsünü Neandertallere bulaştırdığını kanıtladı.
Mağara adamı ve Y kromozomu
Eylül 2020’de hakemli bilimsel dergi “Science”da yayınlanan bir araştırma da Neandertallere gen akışının kanıtlarını sağladı.
Max Planck Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, bu gen akışının Neandertallerin Y kromozomlarının tamamen modern insanın eşdeğer kromozomları ile değiştirilmesine neden olduğunu gösterdi.