Araştırmacılar, Almanya’nın Leipzig kentinde yaşayan 10.000 sakinin verilerini analiz etti. Araştırmalar, evinize yakın bir sokağa ağaç dikmenin depresyon riskini ve antidepresan ihtiyacını azaltabileceğini göstermiştir.
Birçok çalışma, çevrenin ruh sağlığını ciddi şekilde etkileyeceğine işaret etti. Bir Alman araştırma ekibi, insanların etkileşime girdiği günlük nesnelerin (kaldırımlara dikilmiş ağaçlar gibi) olumlu bir rol oynayıp oynayamayacağını da incelemeyi umuyor.
Almanya, Leipzig’de 10.000 sakininin verilerine baktılar ve sokakta bulunan ağaç sayısı ile hastalar için reçete edilen antidepresanlar arasında bir korelasyon buldular. Araştırmacılar, bir kişinin evinin 100 metre yakınında bulunan çok sayıda ağacın, antidepresan alma riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu söylüyor. Almanya’da, depresyon tedavisi için reçete yazma olasılığı daha yüksek olan yoksul insanlar özellikle konuyla ilgilidir.
Edindiğimiz bulgular, sokaklardaki ağaçların (kentsel yeşil alanların küçük ölçekteki, kamu erişimine açık örneklerinin) ekonomik açıdan farklı sosyal gruplar arasındaki sağlık eşitsizliklerinin ortadan kaldırılmasında etkili olabileceğine işaret ediyor.
melissa marselles
Bu iyi bir haber çünkü sokakları ağaçlandırmak nispeten kolay ve sayıları pek fazla planlama çabasına gerek kalmadan artırılabilir.
Araştırmacılar, daha fazla ağaç dikmenin ruh sağlığı yararlarının yanı sıra iklim değişikliğini önlemeye de yardımcı olduğunu söylüyor. Bir grup bilim insanı çalışmalarının daha fazla belediye meclisini kentsel alanlarda ağaç dikmeye teşvik edeceğini umuyor.
Proje Helmholtz Çevresel Araştırma Merkezi (UFZ), Alman Entegre Biyoçeşitlilik Araştırma Merkezi (iDiv), Leipzig Üniversitesi (UL) ve Jena Friedrich Schiller Üniversitesi (Jena Friedrich Schiller) tarafından yönetilmektedir.