Koronavirüs salgınını yavaşlatmak sebebiyle başlayan uzaktan çalışma modelleri ve karantina uygulamarı, insanların işlerini sürdürebilme ve bir araya gelme ihtiyacını tamamen dijital ortama taşıdı. 2020’nin Mart ayında sanal ortamda gerçekleştirilen etkinliklerin sayısı Mart 2019’a göre %90 arttı.
WhatsApp, Facebook Messenger, Instagram ve FaceTime gibi uygulamalar normal hayatımızda da sıklıkla kullandığımız uygulamalardı. Fakat koronavirüs salgını sonrasında değişen günlük ve iş yaşantımız, normal şartlarda daha az kullanılan uygulamaların ön plana çıkmasına sebep oldu. 24 Mart 2020 itibariyle, ”Türkiye’deki En Popüler Uygulamalar” listesinin iş ve sosyal ağ uygulamaları ile dolu olduğunu söyleyebiliriz.
App Store Türkiye’deki En Popüler İş ve Sosyal Ağ Uygulamaları
1- ZOOM Cloud Meetings
ZOOM, en çok tercih edilen video konferans, web konferans ve iletişim sistemlerinden biridir. Kurumsal ve bireysel kullanıcılar tarafından özellikle tercih edilmektedir. İnternet hızınız düşük olsa dahi, kesintisiz ve kaliteli video görüşme, ekran, dosya paylaşımı gibi özellikler sunar.
2- Microsoft Teams
Microsoft Teams iş yeri sohbeti, toplantılar, notlar ve eklentileri birleştiren bir platformdur. Microsoft tarafından Slack’e rakip olarak tasarlandı ve ”Uzak hissetmeden uzaktan çalışın” mottosuyla Kasım 2016’da resmen duyuruldu.
3- Telegram Messenger
Telegram, çoklu platform desteği sunan, güvenli anlık mesajlaşma servisidir. Rus programcısı Pavel Durov tarafından yaratılmıştır.
4- Skype
Skype, Microsoft’un bir parçasıdır. Uygulamayı kullanarak görüntülü ve sesli çağrı yapabilir, sohbet mesajları alıp gönderebilirsiniz. 2003 yılından beri kullanımda olan uygulama, milyonlarca insana internet veya telefonla konuşma imkânı sağlamaktadır.
5- Adobe Connect
Adobe Connect, bilgi ve genel sunumlar, çevrimiçi eğitim materyalleri, web konferansı, öğrenme modülleri, web seminerleri ve kullanıcı masaüstü paylaşımı oluşturmak için kullanılan bir yazılımdır. Tüm toplantı odaları “kapsüller” halinde düzenlenmiştir; her bölme belirli bir rol oynar.
6- Houseparty
Houseparty, mobil ve masaüstü uygulamaları aracılığıyla grup görüntülü sohbet etmeyi sağlayan bir sosyal ağ hizmetidir. Kullanıcılar çevrimiçi olduklarında ve görüntülü sohbeti gruplandırmaya hazır olduklarında bildirim alırlar.
7- Google Hangouts Meet
Meet, iş yerinden görüntülü görüşmeye katılmanın sıkıntılarını geçmişte bırakıyor. Bir toplantı oluşturup bağlantıyı paylaşmanız yeterli. Ekip arkadaşlarınızın ya da müşterilerin doğru hesaba veya eklentilere sahip olması gerekmiyor. Hızlı, pratik arayüzü ve akıllı katılımcı yönetimiyle çok sayıda kişinin katıldığı görüntülü görüşmeler düzenlenebiliyor.
8- Discord
Discord, video oyunu oynayan oyuncular için geliştirilen sesli-yazılı iletişim programıdır. 2019 itibari ile 250 milyondan fazla kullanıcısı vardır. Windows, MacOS, Linux, İOS, Android ve Arama motorları üzerinde çalışabilmektedir.