Bigoody
  • Anasayfa
  • KADIN DÜNYASI
    • İŞ DÜNYASI
    • ANNE VE ÇOCUK
    • MODA VE BAKIM
  • ERKEK DÜNYASI
    • BABA VE ÇOCUK
    • MODA VE BAKIM
  • GÜNDEM
  • YAŞAM
    • SAĞLIKLI YAŞAM
    • GASTRONOMİ
    • MEKAN ÖNERİLERİ
    • ASTROLOJİ
    • CİNSEL YAŞAM
  • KÜLTÜR SANAT
    • KİTAP
    • MÜZİK
    • TİYATRO VE SİNEMA
  • Kurumsal
  • İletişim
  • Reklam
Sosyal Medya
Facebook 12
Twitter 0
Instagram 0
Pinterest 3
YouTube 294
LinkedIn
Reddit 1
  • Kurumsal
  • Reklam
  • İletişim
Bigoody
Bigoody
  • ANA SAYFA
  • KADIN DÜNYASI
    • ANNE VE ÇOCUK
    • MODA VE BAKIM
  • ERKEK DÜNYASI
    • BABA VE ÇOCUK
    • MODA VE BAKIM
  • GÜNDEM
  • YAŞAM
    • SAĞLIKLI YAŞAM
    • GASTRONOMİ
    • MEKAN ÖNERİLERİ
    • ASTROLOJİ
    • CİNSEL YAŞAM
  • İŞ DÜNYASI
  • KÜLTÜR SANAT
    • KİTAP
    • MÜZİK
    • TİYATRO VE SİNEMA
  • YAŞAM

“Black Lives Matter” Hareketi Nedir?

  • 3 Haziran 2020
Total
0
Shares
0
0
0

Amerika Birleşik Devletleri’nde yer yerinden oynuyor. Protestolar Afro-Amerikalı George Floyd’un son anlarını gösteren viral bir video ile başladı. Minneapolis kentinde çekilen videoda beyaz bir polis ensesine bastırarak Floyd’a müdahale ediyor, ancak polisin 7 dakika boyunca sürdürdüğü bu pozisyon Floyd’un ölümüne sebep oluyor. Son kelimeleri “Nefes alamıyorum!”. 

Ne yazık ki Amerika’da siyahilere karşı olan polis şiddetinin ilk örneği bu değil. Daha önce Trayvon Martin, Eric Garner ve nice polis şiddeti kurbanları için yürüyüşler yapılmıştı. Mapping Police Violence adlı bir veritabanına göre, Afro-Amerikalılar diğer ırklara kıyasla 3 kat daha fazla polis şiddetine maruz kalıyorlar. Ayrıca bu verilere göre polislerin yüzde doksan dokuzu polis olduklarından uyguladıkları şiddet için hiçbir ceza almıyor.

İnsanlar bunun değişmesi için sokaklarda. Amerika’da başlayan protestolar Avrupa’da da sürmekte. Sosyal medyada oyuncular, yazarlar, sporcular, dergiler herkes tepki gösteriyor. Viral olan sosyal hareketin adı Black Lives Matter, Türkçesi Siyahi Hayatlar Önemlidir. Hareketin amacı polis şiddetine dur demek ve siyahilerin haksızlığa uğramadığı yeni bir sistem kurmak, bir diğer adıyla ırkçılığa karşı gelmek. Yapılan protestolar ve verilen tepkiler sadece bir ölüme bağlı değil, bu 400 yıldır süren sistematik şiddete karşı bir başkaldırı. Kendinizi Amerika’ya köle olarak getirilen ve tarih boyunca her alanda ayrımcılığa uğrayan Afro-Amerikalıların yerine koyunca bu öfkeyi daha iyi anlıyorsunuz.

Bir açıdan bu olaylar hepimizi sahip olduğumuz ayrıcalıkları düşünmeye itiyor. Eğer ten renginiz hayatınızı zorlaştıran bir etken değilse dünyadaki birçok kişiden daha şanslısınız demek. Türkiye’de ten rengi ayırıcı etkenlerin başında gelmiyor olabilir ancak ayrımcılığın tek çeşidi ırkçılık değil. Kişiler eşcinsel oldukları, farklı bir dine mensup oldukları veya farklı bir millete ait oldukları için negatif muamele görebiliyor. Ne yazık ki dünyanın her yerinde ayrımcılığı farklı formlarda görebiliyoruz.

Nefret doğuştan gelen bir şey değil. Güney Afrika’nın devrimci lideri Nelson Mandela bu konuda şu sözleri söylemiş; “Kimse başka bir insandan ten rengi, geçmişi veya dini sebebiyle nefret ederek doğmaz. İnsanlar nefret etmek için nefreti öğrenmelidir ve eğer nefreti öğrenebiliyorlarsa onlara sevgiyi ve barışı öğretebiliriz. Öyle ki, sevgi ve barış insan kalbine nefretten daha yakındır.” Ne zaman ki bu felsefeyi hayatımızda uygulamaya başladığımızda; çevremizde, işyerimizde, okulumuzda sevgiyi yaydığımızda, ayrımcılıkla baş edebiliriz.

Koronavirüs Sebebiyle Ortaya Çıkan Ekonomik Kriz Kadınları Daha Fazla Etkileyecek

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
İlgili Konular
  • Black Lives Matter
  • Black Lives Matter Hareketi
  • George Floyd
  • George Floyd Cinayeti
  • Nelson Mandela Sözleri
  • Siyahi Hayatlar Önemlidir
Avatar
Pelin Atan

Önceki Makale
  • YAŞAM

Yeni Normalde Günlük Yaşamın Kuralları

  • 1 Haziran 2020
Devamını Oku
Sonraki Makale
  • YAŞAM

Her İnsan Doğaya 210 Ağaç Borçlu!

  • 5 Haziran 2020
Devamını Oku
İlgileneceğiniz Diğer Haberler
Devamını Oku
  • SAĞLIKLI YAŞAM

Kahve Tüketimi İşitme Kaybını Engelleyebilir mi?

  • Bihter Neymen
  • 3 Şubat 2021
Devamını Oku
  • YAŞAM

Hayatınızı Düzene Sokmak İçin 7 Adım

  • Bihter Neymen
  • 30 Ocak 2021
Devamını Oku
  • ASTROLOJİ

Yükselen Koç Gerçekten Nasıldır?

  • Bihter Neymen
  • 24 Ocak 2021
Devamını Oku
  • ASTROLOJİ

Kova Burcu; Mitolojideki Yeri

  • Bihter Neymen
  • 21 Ocak 2021
Devamını Oku
  • YAŞAM

Salonunuzu Güzelleştirmek İçin 7 Bütçe Dostu Öneri

  • Bihter Neymen
  • 20 Ocak 2021
Devamını Oku
  • YAŞAM

Sexin Tarihçesi

  • Bihter Neymen
  • 19 Ocak 2021
Devamını Oku
  • YAŞAM

2021’de İlişkinizi Kuvvetlendirin

  • Bihter Neymen
  • 19 Ocak 2021
Devamını Oku
  • YAŞAM

Flört Uygulamalarında Köpekle Fotoğraf Nasıl Olmalı?

  • Bihter Neymen
  • 13 Ocak 2021
En Çok Okunanlar
  • 1
    Eyfel Kulesinde Köklü Değişim
  • 2
    Hailey Bieber Yeni Markasına Adım Attı
  • 3
    Gama Işını Patlamalarının Ardındaki Gizem
  • 4
    Yeni Kripto Para Birimi: Dogecoin
  • 5
    Uzaya Yolculuk Süresi 3 Aya mı İnecek?
Bigoody
İletişim

Hümanist Ajans A.Ş.

Tel: 0216 469 69 60

Gsm: 0537 512 60 92

Adres: Kozyatağı Mah. Şakacı Sok. Deval Apt.
No: 45/B Kadıköy / İSTANBUL

Bizi Takip Edin

Anahtar kelimelerinizi girin ve Enter tuşuna basın.