Pek çoğumuzun anılarında yer alan onlarca ilk’in sahibini düşündünüz mü hiç? Peki ya şu an size çok sıradan gelen bir bilgiyi ilk öğrendiğiniz günkü heyecanını hatırlayanınız var mı? Biliyoruz, günümüzde takvimsel manada hemen her tarih özel bir güne ait durumda. Yıl içinde neredeyse boşta kalan bir gün yok! İlla ki her biri değerli ama sanırız bazıları biraz daha fazla değerli hepimiz için; tıpkı Öğretmenler Günü gibi…
Günümüzde çeşitli kavramsal boşluklara düştüğü görülse de aslında ‘öğretmen’ kişinin hayatında çok özel bir yere sahiptir. Anne ve babadan sonra duyulan ilk güven, ilk bağlılık, ilk sevgi ve sonrasında ilk yaşamsal değerler ve devamında bilgiler… Hepsi öğretmenlerimizin eseridir. Bizi eğiten, kişiliğimizin olumlu yönde gelişimini sağlayan, bıkıp usanmadan, dinlenmeden bizlere emek harcayan değerlilerimizdir onlar. Ve pek çok meslek sahibinin hak ettiği takvimden özel bir gün kapma durumunun da en haklı sahiperidir hiç kuşkusuz. Dolayısıyla 24 Kasım onların günüdür, sonuna kadar… Peki hiç düşündünüz mü neden 24 Kasım’da kutlanır Öğretmenler Günü? Unutanlar için hatırlatalım istedik…
Bilindiği üzere Mustafa Kemal Atatürk’ümüz sayesinde Latin alfabesi kabul edilmiş ve açılan Millet Mektepleri ile hızlı bir okuma yazma seferberliğine geçilmiştir genç Türkiye Cumhuriyeti’nde. İşte Millet Mektepleri’nin ilk açıldığı tarih 24 Kasım 1928’dir. Ve Ata’mız tüm bu eğitim inkılabı çalışmalarına ‘başöğretmen’ sıfatıyla katılmıştır. Bizler Türk milleti olarak Atatürk’ün doğumunun 100. yılında, 1981’de Millet Mektepleri’nin açılışı ve Atatürk’ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım’ı ‘Öğretmenler Günü’ olarak kutlarız. Ne mutlu bize…
Bigoody ekibi olarak Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyor ve tüm öğretmenlerimizin bu özel gününü kutluyoruz!
“Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden yoksun bir millet henüz millet adını almak kabiliyetini kazanmamıştır. Ona basit bir kitle denir, millet denemez. Bir kitle millet olabilmek için mutlaka eğiticilere, öğretmenlere muhtaçtır. (Mustafa Kemal Atatürk, İzmir, 1925)”